رویدادها

...

  • امروز : یکشنبه - ۱۵ مهر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 6 October - 2024

::: آخرین مطالب

تازه های نشر در حوزه نیکوکاری معماران عصر جدید «مهرجویی، راوی مشارکت!» یاوردهی؛ مرهم رنج برنج هم‌ از آدمی‌ شنیدیم‌ بیان‌ آدمیّت‌… «جنبش خبر خوب» چگونه تأسیس شد؟ «آرشیت» یک فرهنگ و روش کار است فرهنگ نیکوکاری انلاین در حال توسعه است کرادفاندینگ می‌تواند به اعتماد افراد جامعه به همدیگر کمک کند Ussd اولین مسیر پرداخت نیک از راه دور یووارلا ( Yuvarla) شرکت اجتماعی در ترکیه آشنایی با اولین خیریۀ فعال دنیا در فضای رمزارز | مینا خاکی گزارش NONPROFIT TECH FOR GOOD از کاربرد فناوری در سازمان‌های غیرانتفاعی( ۲۰۲۳) به دنبال استفاده از هوش مصنوعی در پلتفرم «مردمانیم» هستیم | کاظم قنبری آگاپه؛ پلتفرمی برای اقدامات بشردوستانه | زهرا حاتمی نگاهی به «همت جوانان»؛ یک خیریۀ مجازی در کشور | مریم داوری آشنایی با پلتفرم سایه | گفتگو با آقای محمدعلی سبحانی مزایای فناوری‌های مالی(Fintech) در جذب سرمایه و کمک های مالی| مجید ولی محمدی پژوهشکده مطالعات وقف و نیکوکاری (خیرماندگار) کشف «خود» و زیستن با «دیگری»

13

موزه قرآن و کتابت تبریز

  • کد خبر : 1242
  • 01 اسفند 1400 - 1:15
موزه قرآن و کتابت تبریز
مکان موزه قرآن و کتابت که در سال1380 به بهره‌برداری رسید، در مسجد صاحب‌الامر و در مرکز شهر تبریز میباشد. قدمت این مسجد تاریخی به دوران صفویه باز می‌گردد و علاوه بر قدمت تاریخی به سبب نوع معماری، گچ‌کاری‌ها و تزئینات داخلی اثری ارزنده و حائز اهمیت است.

موزه قرآن و کتابت تبریز از جمله گنجینه‎های ایران است که در آن نسخه‎های نفیس قرآنی، نسخ خطی، ظروف و اشیاء متبرک به آیات قرآن و … نگاهداری می‎شود. از جمله مهم‎ترین و با ارزش‌ترین اثری که می‎توان به آن اشاره داشت نسخه‌ای تک برگ روی پوست آهو است که با خط کوفی آیاتی از قرآن بر آن نقش بسته است. این نسخه دستنویس منسوب به حضرت علی بن موسی الرضا (ع) است.

از دیگر آثار موجود در این گنجینه می‎توان به کوچک‌ترین قرآن طلاکاری شده موجود در ایران و لوح سنگی به خط عیلامی مربوط به دوره عیلامیان اشاره کرد. همچنین مجموعه نفیسی از قرآن‎های کتابت شده توسط هنرمندانی نظیر درویش عبدالمجید، علی‌رضا عباسی، علاءالدین بیگ تبریزی، محمدحسین تبریزی، ملاعبدالباقی تبریزی، میرزا طاهر خوشنویس، میرزا محمد شفیع تبریزی، علینقی شیرازی و میرعماد حسنی در کنار آثار دیگری از جمله انواع قلمدان‌های مقوایی مذهب دارای نقوش مینیاتوری و روکش لاکی، انواع پلاک‌های فلزی منقوش به ادعیه و اوراد، جوهردان فلزی متعلق به دوره قاجار، ظروف چینی، پیراهن قسم،  سنگ مرمر منقوش متعلق به دوران طهماسب اول و سفالی مزین به آیات قرآنی در معرض نمایش عموم قرار گرفته است.

مکان موزه قرآن و کتابت که در سال۱۳۸۰ به بهره‌برداری رسید، در مسجد صاحب‌الامر و در مرکز شهر تبریز می‎باشد. قدمت این مسجد تاریخی به دوران صفویه باز می‌گردد و علاوه بر قدمت تاریخی به سبب نوع معماری، گچ‌کاری‌ها و تزئینات داخلی اثری ارزنده و حائز اهمیت است.

مسجد صاحب‌الامر یا سلطنتی با فرمان شاه طهماسب در جوار مهران‎رود و بر خرابه‎های یک معبد میترایی ساخته شد. سال‌ها بعد و در جریان تسلط عثمانی ها بر تبریز در سال ۱۰۴۵ هجری قمری، مسجد ویران و تنها دو طاق مرمری منقوش از آن باقی ماند. این روال ادامه داست تا اینکه در نهایت بار دیگر در زمان سلطنت شاه سلطان حسین، با دستور میرزا محمدابراهیم خان (وزیر آذربایجان)، مسجد دوباره‌سازی شد.

زلزله مهیب سال ۱۱۹۳ هجری قمری بار دیگر به مسجد آسیب رساند و آن را تخریب کرد. بازسازی مجدد مسجد بیش از یک سده به تاخیر افتاد تا اینکه در نهایت در سال ۱۲۶۶، میرزا علی اکبرخان، مترجم کنسولگری روس هزینه مرمت و بازسازی آن را پذیرفت و همزمان ضمن آینه کاری بخشی از محوطه داخلی مسجد، در یکی از صحن‌های آن نیز اقدام به ساخت مدرسه اکبریه نمود. مسجد کنونی باقیمانده همین دوره بازسازی شده است. با این حال کماکان آثاری از ادوار مختلف تاریخی در آن مشاهده می‎شود، از جمله طاق‌های باقی مانده از دوره شاه طهماسب صفوی که یکی از آنها در دالان ورودی موزه و دیگری داخل شبستان مسجد واقع شده است. لوسترها و چلچراغ‌های مسجد نیز از هدایای بریتانیایی‌ها به این مسجد در دوران قاجاریه است.

 

لینک کوتاه : https://ava.kheir.ir/?p=1242

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیریت تارنما منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.