مراسم بزرگداشت روز «بانک ملی غذا» همواره در نخستین جمعه ماه سپتامبر برگزار میشود. به همین مناسبت مروری داریم بر عملکرد جامعه جهانی در تامین امنیت غذایی و راهکارهای پیش روی کشورها برای برون رفت از یکی از مهمترین و قدیمیترین بحرانهای انسانی که جان میلیونها انسان را در طول هزاران سال به مخاطره انداخته است و همچنان به عنوان یک بحران جهانی در کانون توجه قرار دارد.
گرسنگی یک مشکل همیشگی در جامعه جهانی ما است و «روز بانک ملی غذا»، نوعی یادآوری است برای آنکه بدانیم هیچکس نباید گرسنه به خواب برود. بانکهای مواد غذایی با کمک داوطلبان و مددکاران اجتماعی به فقرا غذا میدهند. آنها همچنین ابزارهای خودکفایی را ترویج میکنند. این روز به تجلیل از کارگران، داوطلبان و خیریههای بانکهای مواد غذایی که در این زمینه فعالیت میکنند، اختصاص یافتهاست
«اتحاد جهانی بانک غذا» (سنت مری) یک سازمان غیرانتفاعی و غیرحزبی است که در سال ۱۹۶۷ میلادی توسط «جان ون هنگل» تاسیس شد. ون هگل به دنبال راهی برای جلوگیری از هدر رفتن مواد غذایی بود و در نهایت به این فکر افتاد که هر غذایی که خورده نشده بود را، دوباره به چرخه توزیع بازگرداند و آن را به گرسنگان بدهد. او همچنین «شبکه جهانی بانکداری غذا» را تأسیس نمود و از آن زمان به عنوان پدر بانکداری مواد غذایی شناخته میشود. این سازمان تقریباً ۵۰ سال است که با موفقیت گرسنگی را کاهش داده است. به دنبال این ایده بود که بانکهای مواد غذایی در سراسر جهان گسترش یافت.
ون هنگل در مهمترین اقدام خود برای تثبیت و توسعه ایده «بانک جهانی غذا»، سازمانی با بیش از ۲۰۰ عضو را در قالب «بانک غذای آمریکا» را در سال ۱۹۷۹ تأسیس کرد. این سازمان از شبکه ای متصل و سراسری برخوردار است و مواد غذایی و محصولات خوراکی را میان انبارها، آشپزخانهها و سایر مکانهای توزیع غذا در سراسر کشور توزیع میکند.
هدف اصلی این سازمان مشارکت بیشتر مردم در مبارزه با گرسنگی است و تلاش میکند تا دسترسی به غذا را برای افرادی که به آن نیاز دارند فراهم ساخته، قدرت مثبت غذا را به عنوان یک محرک در زندگی مردم نشان دهد. به عقیده آنها، غذا، هم نیاز اساسی برای بقا و هم فرصت غنیسازی زندگی را فراهم میسازد.
«بانک غذای آمریکا» در اولین سال فعالیت خود، ۲.۵ میلیون پوند غذا را در شبکهای از ۱۳ بانک مواد غذایی توزیع کرد. امروزه، شبکه ملی آن بیش از ۲ میلیارد پوند مواد غذایی و محصولات خواربارفروشی را در بیش از ۲۰۰ بانک مواد غذایی در تمام ۵۰ ایالت آمریکا و ناحیه کلمبیا و پورتوریکو توزیع میکند.
«دیوید ویور»، مدیر اجرایی بانک غذای ساوث پلینز در لوباک، تگزاس و رئیس فعلی بانک غذای آمریکا در این باره معتقد است: بانکهای غذا در سراسر آمریکا به روشهایی خدمت میکنند که هیچ سازمان دیگری نمیتواند آن را انجام دهد. کمیته رهبری بانک مواد غذایی که به عضویت در بانک غذا کمک میکند، به عنوان یک رهبر، از پتانسیل افراد، برای تامین غذای آمریکاییهای گرسنه استفاده مینماید، و ما از این موضوع خوشحال هستیم.
پدیده گرسنگی به موضوعی مهم، با فوریت بیسابقهای تبدیل شده است و الزامی است که «بانک غذای آمریکا» از کلیشههای قدیمی پیروی نکند، بلکه موضوع گرسنگی را به موضوعی مهمتر ارتقا دهد. این موضوع به ویژه در میان کوکان گرسنه تبعات بیشتری به همراه دارد. با توجه به اینکه ۱۳ میلیون کودک در این کشور در معرض خطر گرسنگی قرار دارند، باید به این پدیده به عنوان یک مسئله مهم ملی نظر انداخت و برای مقابله با آن جامعه را درگیر آن نموده و نسبت به عواقب این معضل جهانی آگاه نمود.
در سپتامبر ۲۰۰۰، رهبران جهان، با هدف مقابله با گرسنگی، اهدافی را برای هزاره پیش رو ترسیم کردند و برای دستیابی به آن تا سال ۲۰۱۵ متعهد شدند. اولین هدف پایان دادن به فقر شدید و گرسنگی بود. آنها همچنین سه هدف دیگر را که کاهش نسبت افرادی که از گرسنگی رنج میبرند، کاهش احتمال مرگ یک کودک قبل از پنج سالگی به دلیل گرسنگی و در نهایت کاهش میزان گرسنگی شدید را در دستور کار قرار دادند. حدود ۴۰ کشور در حال حاضر به اولین هدف دست یافتهاند و نرخ فقر شدید از سال ۱۹۹۰ به نصف کاهش یافته است. بانکهای مواد غذایی، جزء کلیدیترین موسسات خیریه در تحقق این اهداف هستند. تنها در ایالات متحده، حدود ۴۲ میلیون نفر با ناامنی غذایی دست و پنجه نرم میکنند و بانکهای مواد غذایی به این افراد کمک مینمایند.
- منابع:
https://www.feedingamerica.org/about-us/press-room/americas-second-harvest-changes-name-to-feeding-america